صفحه اصلی صدا   آرشیو صدا
استویا شیرین تراز قند 03-89 مشاهده در قالب پی دی اف چاپ معرفی به دوستان
(1 رای, میانگین 5.00 از 5)
چهارشنبه ، 12 خرداد 1389 ، 14:25

" دویست و پنجاه برابر شیرین تراز قند بودن "مهم ترین ویژگی استویا است،گیاه بومی آمریکای جنوبی که پژوهشکده ی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران،کاشت آن را از پنج سال پیش وبه صورت آزمایشی آغازکرده است.
رییس پژوهشکده ی بیوتکنولوژی شمال کشور- مستقردررشت- می گوید:استویا   با نام علمی stevia rebaudiana bertoni گیاهی علفی و از تیره ی کمپوزیت ها compositate  است که ارتفاع آن به یک مترهم می رسد وعمرآن حداکثر 5 سال است.
دکتر علیرضا ترنگ می گوید: برگ استویا حاوی ماده ای به نام استویوزید stevioside است که با اینکه 250 برابر از ساکاروز  موجود در چغندرقند و نی شکر  شیرین تر است،اما خواص شیمیایی مضر آن را ندارد،از این رو، هم به لحاظ صرفه ی اقتصادی و هم از نظر پزشکی،درخیلی از کشورها، استویا،جایگزین مناسبی برای چغندر و نی شکر محسوب می شود.
به گفته ی وی در حال حاضر پاراگوئه،برزیل، چین،تایوان، کره جنوبی و مالزی از مهمترین کشورهای تولید کننده ی استویا اند.
این مقام مسئول می گوید: پژوهشکده ی بیوتکنولوژی کشاورزی ایران از 5 سال پیش و با هدف تولید منابع جدید شیرین کننده ها در کشور،کمک به حل مشکل تک محصولی بودن کشاورزی در بسیاری از مناطق ایران،ایجاد فرصت های جدید شغلی و افزایش درآمد خانوارهای کشاورز،کشت آزمایشی استویا را در استان های اصفهان و گیلان آغازکرده است و این گیاه در گیلان،درحال حاضر در شهرستانهای آستانه ی اشرفیه، رودبار، رودسر، املش، سیاهکل وتالش کاشته می شود.
رییس پژوهشکده ی بیوتکنولوژی شمال کشور با بیان اینکه ارزش هرکیلو  برگ خشک گیاه استویا،در بازار ایران،در حال حاضر حدود 30 تا 35 هزار تومان است گفت:اگر کاشت استویا در گیلان رونق گیرد با توجه به بازار خوب آن، درآمد قابل توجهی برای کشاورزان گیلانی که بیشترشان از"تک محصولی بودن" کشت و کارشان رنج می برند،حاصل می شود.
دکتر علیرضا ترنگ می گوید:براساس بررسی ها از هر هکتار مزرعه ی استویا در گیلان می توان سالانه تا600کیلوگرم برگ خشک استویا به ارزش 18میلیون تومان برداشت کرد.
با در نظرگرفتن این ارقام و با محاسبه ای سرانگشتی می توان دریافت،اگر   دست کم در1 درصد از 405 هزار هکتار اراضی کشاورزی گیلان- معادل 4هزار و 50 هکتار- استویا کاشته شود،سالانه می توان حدود 2 هزار و 430تن برگ خشک استویا به ارزش حدود 73 تا 85 میلیارد تومان تولید کرد که این امر بی شک در تقویت بنیه ی مالی کشاورزان منطقه،شغل آفرینی و در نتیجه،رونق اقتصادی گیلان موثر خواهد بود.
سحر بهلولی یکی از کارشناسان پژوهشکده ی بیوتکنولوژی کشاورزی شمال کشور هم در گفتگو با خبرنگار ما با تاکید بر اینکه استویا را می توان به راحتی در کنار350 گیاه شناخته شده ی گیلان،کاشت و پرورش داد گفت: از آنجا که خاک کم شور،بهترین خاک برای کشت استویاست، شمال ایران، از جمله گیلان می تواند بهترین منطقه برای کاشت این محصول در کشور باشد.
وی می گوید: اراضی توتون کاری گیلان،از نظر خاک شناسی، بهترین مناطق کشت استویا محسوب می شود.
این کارشناس کشاورزی که سه سال است به طور متمرکز بر روی کشت استویا در گیلان مطالعه می کند گفت:در حال حاضر در6  شهرستان گیلان،مزارع آزمایشی کشت استویا دایر شده است و در صورت استقبال کشاورزان ،کاشت این گیاه می تواند گسترش یابد.
وی معتقد است: باتوجه به کاربردهای فراوان عصاره ی شیرین استویا در صنایع شیرینی سازی،پزشکی و دیگر صنایع غذایی،محصول استویا مشتری فراوانی دارد و با قیمت خوبی خریداری می شود.
سحر بهلولی،ناشناخته بودن استویا و چگونگی کشت آن را مهم ترین مشکل فراروی توسعه ی کشت این محصول در گیلان می داند.

و اما بررسی ها نشان می دهد استویا درحال حاضربرای کشاورزان گیلانی محصولی ناشناخته است وآنان حتی نام این گیاه را هم نشنیده اند.
سیامک یحیایی یکی از کشاورزان شهرستان آستانه ی اشرفیه که شهرستانش،یکی از مناطق کشت آزمایشی استویا ست درگفتگو با خبرنگار ما با اظهار بی اطلاعی از این گیاه گفت: تاکنون حتی نام استویا را هم نشنیده ام.
البته خبرنگار ما، ماجرای بی اطلاعی از استویا و کاربرد های آن را از زبان حسن مقتدایی، کشاورز تالشی،علی امیدوار کشاورز رودباری و علی  عباس پور،کشاورز ساکن سیاهکل هم شنید.
و اما معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان هم در گفتگو با خبرنگار ما تاکید کرد: بیشتر کشاورزان گیلانی از استویا و ویژگی های آن اطلاعی ندارند و باید با توسعه ی فعالیت های ترویجی،بر دانش کشاورزان در این زمینه افزود.
ایرج بنیادی در ادامه،توسعه ی کشت استویا را ازبرنامه های این سازمان دانست و گفت: کشت استویا با توجه به اینکه این گیاه 54 تا104 روز برگ دهی دارد، و از طرفی 4 تا 5 سال هم می توان از گیاه استویا برگ برداشت کرد، از فرایند تولید بسیاری از محصولات کشاورزی،آسان تر و در عین حال پرسودتر است.
وی افزود:در حالیکه یک کشاورز، سالانه به طور متوسط از هر هکتار توتونکاری، حداکثر4میلیون تومان،از هر هکتاربادام کاری حدود7 میلیون تومان و از هر هکتارباغ چای حدود5 میلیون تومان درآمد کسب می کند، از هر هکتار مزرعه ی استویا می تواند 18میلیون تومان درآمد کسب کند.
البته این مقام مسئول معتقد است:استویا قرارنیست جایگزین محصولات اساسی گیلان شود،اما می تواند جانشین خوبی برای محصولات کم بازده ازقبیل سبزیجات،صیفی جات و نیزمحصولاتی نظیرتوتون باشد واز سوی دیگر محصول خوبی برای زمین های بایر گیلان است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان در ادامه با اشاره به حمایت های این سازمان از کاشت استویا گفت:درحال تهیه ی طرحی هستیم که بر اساس آن،استویا هم جزو محصولاتی که می توان به آن تسهیلات بانکی با نرخ سود کشاورزی پرداخت کرد قرار گیرد.
ایرج بنیادی می گوید:سازمان جهاد کشاورزی گیلان،علاوه بر این کار تلاش می کند،هم کشاورزان گیلانی را با استویا آشنا کند و هم با شناساندن فرآیند سودآور فرآوری استویا به بخش خصوصی،این بخش را به ایجاد صنایع فرآوری این محصول تشویق کند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه برای فراگیرکردن کشت استویا باید فرآیند تامین نشای این گیاه را هم تضمین کرد گفت:استویا نه ازطریق بذر،بلکه از طریق کشت بافت،تکثیرمی شود،از این رو نشا گیری از آن،نیازمند فضای گلخانه ای است و باید پیش ازتشویق کشاورزان به کشت استویا،بخش خصوصی،به ویژه دانش آموختگان رشته های کشاورزی را ترغیب کرد با احداث گلخانه های کوچک، نشای مورد نیاز کشت استویا را تامین کنند.
رییس پژوهشکده ی بیوتکنولوژی کشاورزی شمال کشور هم در گفتگو با خبرنگار ما فعال کردن شرکت های خصوصی،برای تولید نشای استویا را مهم  دانست و گفت: باید در کنار تشویق بخش خصوصی به تولید نشای استویا، آگاهی های عمومی نسبت به استویا را هم افزایش داد تا فعالیت شرکت های تولید کننده ی نشا در دراز مدت سودآور باشد.
کوتاه سخن اینکه: با توجه به امکان توسعه ی کشت استویا در گیلان و  سود آور بودن کشت آن ،تولید این محصول می تواند راهکاری برای حل مشکل تک محصولی بودن کشاورزی درگیلان، ایجاد فرصت های جدید شغلی و در نهایت توسعه ی اقتصادی گیلان محسوب شود.
کم زحمت بودن کشت استویا هم،مزیت خوبی برای کشاورزی گیلان است، کشاورزانی که بیشترشان محصولات پرزحمتی چون برنج و چای تولید می کنند.
به نظرمی رسد تلاش بیشترسازمان جهاد کشاورزی گیلان برای آشنا کردن کشاورزان با استویا و نیز کمک به بخش خصوصی برای تولید نشای این محصول، در شتاب گرفتن فرآیند توسعه ی کشت استویا در گیلان موثر باشد.
کمک گرفتن ازفعالیت های ترویجی و نیز توان رسانه های گروهی از جمله صدا و سیما در این زمینه باید مورد توجه مسئولان جهاد کشاورزی قرار گیرد.

 

 

هرگونه برداشت این مطلب با ذکر منبع بلامانع است.


کلمات کلیدی
 

تازه های تولید رادیو


     
 

 
     
 
     
 
آخرین بروز رسانی: دوشنبه, 28 مهر 1393 - 13:06
بازديد:20503683
 
     

بازدیدکنندگان آنلاین : 696