جهش تولید | پنج‌شنبه، ۹ بهمن ۱۳۹۹

گوشت کمتر، سلامت بیشتر - show-content

 

 

نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

گوشت کمتر، سلامت بیشتر

گوشت کمتر، سلامت بیشتر


درباره فواید و مضرات گوشت قرمز زیاد شنیده ایم. اما این که چقدر باید از آن بهره ببریم و چقدر باید از آن دوری کنیم، هنوز برای خیلی ها روشن نیست.

پروتئین ها در کنار کربوهیدرات ها و چربی ها، سه گروه اصلی غذایی را تشکیل می دهند که وجود همه آنها برای سلامت بدن ضروری است.

در این میان پروتئین ها نقش عمده ای در ساختمان آنزیم های بدن، هورمون ها و سیستم دفاعی بدن دارند. همچنین پروتئین ها نقش اساسی در رشد بدن دارند و به همین دلیل در کشورهایی که سرانه مصرف گوشت آنها بالاتر است، متوسط قد جمعیت بیشتر است.

علاوه بر این، گوشت حاوی مقادیر زیادی آهن است و حتما می دانید که آهن نقش عمده ای در ساختمان گلبول های قرمز خون دارد و کسانی که دچار فقر آهن هستند، به کم خونی دچار می شوند.

گذشته از پروتئین و آهن، گوشت دارای مقادیر قابل توجهی از ویتامین های محلول در چربی است. این گروه از ویتامین ها، شامل ویتامین A (که در بهبود دید چشم تاثیر مهمی دارد)، ویتامین D (که نقش اساسی در استحکام استخوان ها دارد)، ویتامین E (که یک آنتی اکسیدان معروف است و آنتی اکسیدان ها هم خاصیت ضد سرطانی دارند) و ویتامینK (که نقش مهمی در انعقاد خون دارد) هستند که وجود همه ی آنها برای بدن ضرورت مطلق دارد.

در سال های اخیر یکی از چیزهایی که دانشمندان و پژوهشگران علم طب و تغذیه مردم را از خوردن آن منع می کنند، گوشت قرمز است. یک روز می گویند گوشت قرمز نخورید، وگرنه سرطان روده می گیرید و چند وقت بعد درباره خطرات گوشت برای قلب سخن می گویند.

آخرین خبر از این دست هم که در روزهای اخیر منتشر شد از این قرار است: "خانم هایی که زیادی گوشت قرمز می خورند، در خطر ابتلا به سرطان سینه هستند."

البته این خبرها همگی مبنای علمی دارند و طی تحقیق و پژوهش هایی بدست آمده اند که در این مقاله به آنها اشاره می کنیم. ولی این سوال هم مطرح است که آیا آن مقدار گوشتی که ما ایرانی ها در روز می خوریم یا می توانیم بخوریم هم می تواند باعث این همه دردسر شود؟ گروهی از دانشمندان می گویند اگر چیزی به طور طبیعی غذای انسان است، حتما بدن هم به آن نیاز داشته است. گوشت قرمز (که موضوع اصلی این مطلب است) منبع کاملی از پروتئین است که بدن ما برای رشد به آن احتیاج دارد. تا همین جا معلوم می شود که بشر بی دلیل گوشتخوار نشده، بلکه به آن نیاز داشته، ولی آیا این مسئله دلیل می شود که تا جایی که پولمان می رسد، گوشت قرمز بخوریم؟ پزشکان با این نتیجه گیری اصلا موافق نیستند. "مصرف زیاد گوشت قرمز، باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان می شود." داغ ترین خطر در مورد خطرات مصرف گوشت قرمز، همین خبر است. این تحقیق، که توسط پژوهشگران دانشگاه لیدز انگلستان انجام گرفته، هفت سال به طول انجامید و ۳۵ هزار داوطلب زن در آن مشارکت داشتند. در پایان این تحقیق که نتایج آن در مجله ی بریتانیایی سرطان منتشر شد، معلوم شد که خطر ابتلا به سرطان پستان در آن گروه از زنان میانسال که روزی ۵۷ گرم گوشت قرمز خورده بودند در مقایسه با زنانی که اصلا گوشت قرمز مصرف نکرده بودند، ۵۶ درصد بیشتر بود. این در حالی بوده که این آمار در میان آنهایی که بیش از بقیه گوشت های فرآوری شده، مثل کالباس و سوسیس خورده بودند، به ۶۴ درصد رسیده بود.

پیش از این هم تحقیقی در آمریکا منتشر شد، نشان داد که زیاده روی در خوردن گوشت قرمز میزان خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان جوان را دو برابر می کند. این تحقیق نشان داد که مصرف ۱/۵ وعده گوشت قرمز در روز، در مقایسه با مصرف همین مقدار گوشت دو یا سه بار در هفته، تقریبا خطر ابتلا به سرطان پستان را دو برابر می کند. به گفته پژوهشگران، مقدار چربی های اشباع شده در گوشت بالاست و این نوع چربی ها بر میزان کلسترول خون تاثیر دارد. کلسترول پیش درآمدی برای ترشح هورمون استروژن است که ثابت شده خطر سرطان پستان را افزایش می دهد. علاوه بر این، پختن گوشت با حرارت بالا نیز ممکن است منجر به تولید مواد سرطان زا شود.

البته این تنها خطری نیست که مصرف گوشت قرمز برای خانم ها به همراه دارد. پیش از این، در سال ۲۰۰۴ میلادی، پژوهشگران ایتالیایی به دنبال تحقیقی که نتایج آن در مجله تولید مثل انسانی(Journal Reprobuctive Human) به چاپ رسید، اعلام کردند که مصرف گوشت قرمز، خطر ابتلا به اندومتریوز را افزایش می دهد. اندومتریوز نوعی بیماری در خانم هاست که طی آن بافت تخمدانی، در محل های دیگری از بدن، غیر از تخمدان هم یافت می شود. این مسئله باعث ایجاد درد و حتی نازایی می شود. پژوهشگران دانشگاه میلان ایتالیا با مقایسه ۵۰۰ خانم مبتلا به اندومتریوز و ۵۰۰ خانم سالم به این نتیجه رسیدند که در خانم هایی که هر روز گوشت قرمز مصرف می کنند، خطر ابتلا به اندومتریوز ۸۰ تا ۱۰۰ درصد (یعنی تقریبا ۲ برابر) افزایش می یابد در حالی که این خطر در خانم هایی که گوشت کمتر و میوه و سبزیجات تازه بیشتر مصرف می کنند، تا ۴۰ درصد کاهش می یابد.



نویسنده : دکتر سمیرا موسوی     
روزنامه مردم سالاری ( www.mardomsalari.com )