جهش تولید | یک‌شنبه، ۹ آذر ۱۳۹۹

نیشکر - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

نیشکر

Loading the player...

نیشکر از تیره گندمیان و از نباتات صنعتی است .ساقه هایش برخلاف گندمیان دیگر ، توپر است وداخل ساقه آن محتوی مقدار زیادی شیره قندی است که قابل استخراج می باشد .مرکز اصلی این گیاه آفریقاست که از آنجا به هندوستان انتقال یافت واز طریق هند به چین ، اندوزی وفیلیپین برده شد .این گیاه توسط اعراب در اروپا کشت ومتداول گردید وهندی ها در سال 1595 میلادی اولین کارخانه تولید قند خام از نیشکر را تأسیس نمود .گیاه مزبور از زمان های خیلی قدیم در جنوب ایران کشت می شد که طبق یک روایت ، در قرن چهارم پیش از میلاد توسط اسکندر مقدونی یا داریوش اول به ایران آورده شده است .کشت این گیاه هم اکنون در ایران فقط در سه استان خوزستان ، گیلان ومازندران معمول است وکشورهایی چون کوبا ، هاوایی وهندوستان از مهم ترین کشورهای کشت این محصول بشمار می روند .در زبان گیلکی به نیشکر ، شکر ولوله می گویند .کشت آن در آغاز فقط مختص ناحیه فومن بود که بعدها به دلیل مناسب نبودن آب وهوای این منطقه کاشت آن رو به کاهش نهاد وشکر باغ های این ناحیه ، به تدریج جای خود را به کشت محصولات پردرآمدتری مانند برنج دادند .بعداز فومن ،ظاهراً صومعه سرا دومین نقطه از فومنات بوده که کشت نیشکر در آن معمول شده است این گیاه که سالها از محصولات بومی صومعه سرا بشمار می رفته میزان تولید آن در سال های اخیر کاهش یافته است .روستای شکر بانمان که در 11کیلومتری شمال این شهر در کنار مرداب واقع شده ، از جمله روستاهایی از صومعه سرا بود که فقط به کشت این محصول اختصاص داشت .و وجه تسمیه آن هم ظاهراً به همین لحاظ است .کشت این محصول امروزه در گیلان غربی فقط مختص شهرستان صومعه سرا بوده وروستاهای کلیدبر ، ملاسرا ، میانده ، کلسر ، راسته کنار ، اسفند ،سنگ جوب ،پوستین سرا وپسیخان ، کاشت آن را بر عهده دارند .در سالهای اخیر کشت آن به ندرت صورت گرفته وبتدریج در حال انقراض است .شغل مزبور ،شغلی فرعی و جنبی شده وجز افراد معدودی که بطور موروثی به این کار مبادرت می ورزند ، بقیه رغبت چندانی به کاشت آن ندارند .

 

نوع: توليد ويژه صوتی

موضوع :کشاورزی

کاری از :پوران حاجتی