رونق تولید ملی | پنج‌شنبه، ۱ اسفند ۱۳۹۸

فرهنگ آشپزی - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

فرهنگ آشپزی

Loading the player...

تا قبل از رایج شدن غذاهای حاضری ، مردم گیلان در چهارچوب فرهنگ خوراک خود که بازمانده از نسل گذشته بود ، مناسبت هایی را رعایت می کردند ، امکانات فصلی ، نیازمندی های بدنی ( برچسب دوران کار ، بارداری وغیره ...) ومناسبت های سنتی وآیینی ومناسبت های  عجین شده با ذهنیت تندرستی (گیاه تجربه ) در همه این مناسبت ها ،برنج ماده ی اصلی خوراک گیلانی ها بود ، آرد آن برای نان کشتا ، خولفه ، لاکو ،حلوا ( دنکوه ) ، شیرینی ( کاکا ) وبرخی از آش ها بکار می آمد .برنج برشته ، شب چره ودهن چیلیکای برخی از آیین ها بود .برنج در گذشته به صورت کته پخته می شد وچلو برای مراسم مهمانی وجشن ها بود .اضافه کردن شوید یا باقالی وچیزهای دیگر به پلو از سنت های اخیر آشپزی گیلان است سبزی ها وصیفی ها از مواد بسیاری از غذاها هستند وبه آشپزی محلی گیلان ، رنگی گیاهای وسبز می دهند وآن را متمایز می ندد .تخم مرغ نقش اساسی در خوراک گیلان دارد ، تخم مرغ همه جا هست ، در بازی ها ، مراسم مذهبی ونذورات ودر طب سنتی ، بی اغراق می توان گیلان را تمدن تخم مرغ نامید آشپزی در گیلان طولانی وپیچیده است ، شست وشوی مواد ، مرحله ی اول کار است که وقت چندماه درست می شوند که برخی از آنها باید جداگانه پخته شود یا سرخ شوند تا پیش از رواج چراغ های خوراک پزی نفتی وبعدها اجاق های گازی وبرقی ، گیلانیان غذا را روی اجاق های هیزمی یا زغالی درست می کردند .گیراندن هیزم وزغال وآماده شدن آن نیز نیازمند زمان بود «گیراندن وکم زیاد کردن آتش آسان نبود، وقتی اجاق یا تنور برای پخت وپز آماده شد ، حرارت ملایم وکما بیش یکنواخت تا چند ساعت برقرار می ماند واین آن چیزی است که چلو وپلو وخورش وبسیاری دیگر از غذاهای ایرانی لازم دارند تا به اصطلاح آشپزی ، دم بکشد وجا بیفتد وعطر وطعم واقعی خود را ظاهر کند .استفاده از سبزی های معطر ، گونه های مختلف نعنا نظیر بینه ، چوچاق ، سیر وبرگ سیر و... است .مزه ترش ، مزه بیشتر غذاهای گیلانی است .مثل ترش تره ، آلوچه مسمی ، مسمی ، فسنجان رشتی – شش انداز وآش ترش به همین دلیل استفاده از رب ، میوه های ترش مانند انار ، آلوچه ، نارنج وغوره در گیلان فراوان است .

نوع: توليد ويژه صوتی

موضوع :فرهنگ و آداب و رسوم

کاری از :پوران حاجتی