جهش تولید | چهارشنبه، ۱ بهمن ۱۳۹۹

سرب و سلامت انسان - show-content

 

 

نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

سرب و سلامت انسان

سرب و سلامت انسان


● سرب در محصولات مصرفی : دلیلی برای نگرانی ؟

انسانها روزانه با مقادیر ناچیزی از سرب ، همانند سایر آلوده کننده ها که مقادیر اندکی دارند، از طریق مصرف غذا و آب تماس دارند. هراز چندگاه ، یک نگرانی در مورد بهداشت عمومی به علت کشف منبع جدیدی از سرب ممکن است ایجاد شود. این نگرانی ها بیشتر در مورد کسانی که به صورت وسیع از محصولات مصرفی حاوی مقادیر اندک سرب استفاده می کنند مصداق دارد.

● نتایج و توصیه ها

سرب یکی از پایدارترین و منتشرترین فلزات سنگین محیط زیست است . در صورت تماس و جذب کافی میتواند برای انسان مسمومیت زا باشد . به علت اینکه هیچگونه نفع یاعملکرد ضروری شناخته شده ای در سیستم های حیاتی ندارد باید افراد را از مواجهه زیاد با سرب حفاظت نموده و عامه مردم را در مورد عادات شخصی آموزش داد تا به این هدف کمک شود.

در سالهای اخیر در مورد نقش سرب در اثرگذاری روی رفتار و نمو عصبی کودکان مطالب زیادی نگاشته شده است . سرب واضحاً قادر به اثرگذاری منفی روی سیستم اعصاب مرکزی در مقادیر بالای BLL می باشد ولی به علت عوامل گمراه کننده متعددی که روی هوش و رفتار عصبی کودکان اثر می گذارند دشوار است که بتوان اثرات رفتاری یا نورلوژیک چشمگیری از نظر مسمومیت شناسی به سطح پائین BLL مرتبط نمود. برای اکثر کودکانی که در معرض خطر بالا قرار ندارند رویکردی بر پایه آموزش و پیشگیری و کاهش مواجهه با سرب توصیه می شود. راهکارهای ساده ای که بیان می شود کمک می کند تا خطر تماس و ایجاد اثرات مضر برای سلامتی کودکان و بزرگسالان به حداقل برسد.

● راهکارهای کلی شخصی

برای خانه هایی که قبل از سال ۱۹۶۰ ساخته شده اند و رنگ دیوارها پوسته می دهد، مشخص کنید آیا رنگ دارای سرب است و تضمین برای برداشتن رنگ وجود دارد (رنگهای سست که در چهار چوب پنجره هستند بر اثر باز و بسته شدن تمایل به تخریب دارند). ساکنین خانه (مخصوصاً کودکان و زنان حامله) نباید در زمان فعالیتهای مربوط به برداشتن سرب در خانه باشند.

به علت اینکه نمیتوان از تماس کودکان با اشیاء آلوده ممانعت کرد ، بازی کودکان را تحت نظر داشته باشید تا از خوردن آنها جلوگیری کنید.

به کودکان اهمیت کارهای بهداشتی ، مخصوصاً شستن دست قبل از غذا خوردن را گوشزد نمایید.

بر اهمیت تغذیه خوب مخصوصاً در افرادی که کمبود کلسیم یا آهن دارند و به همین علت تمایل به داشتن سطوح بالاتر سرب خون دارند تأکید کنید. افراد دارای نقصانهای تغذیه ای به اثرات مسمومیت زای سرب حساس تر هستند.

اگر در خانه های قدیمی با لوله کشی فرسوده زندگی می کنید بگذارید آب شیر ۳۰ ثانیه برود یا زمانی که آب روان است قبل از مصرف آن را سرد کنید.

درخواست آزمایش سرب خون وریدی برای کودکتان در صورتی که شواهدی از تماس شدید با سرب دارد (وجود منابع شناخته شده یا احتمالی سرب بعلاوه علائم بالینی مثل خستگی تغییرات رفتاری ، اختلالات گوارشی) بنمائید.

● راهکارهای بهداشت عمومی

محصولات مصرفی حاوی سرب ، مخصوصاً باتریهای دارای سرب را با روشهای توصیه شد بازیافت نموده یا به روش صحیحی دور بریزید.

نگه داری ، جابجایی و دور ریختن مواد دارای سرب یا آلوده به سرب (مثل قطعات و گرد و غبار رنگ ها) به دقت و با روش صحیح انجام گیرد.

اگر شما کارفرما هستید و مواجهه با سرب جزو خطرات بالقوه محل کار است ، استاندارد سرب برای کارگرانی که به خاطر کار در معرض سرب هستند را بکار ببرید.

در فعالیتهای فوق برنامه و تفریحی خود از مواجهه با مواد آلوده به سرب پرهیز کنید (مثلاً ساختن گلوله و وزنه قلاب ماهیگیری ، لحیم کردن با سرب ، تهیه شیشه پنجره رنگ آمیزی شده با سرب)‌

ازبرنامه های کنترل سرب که اشخاص در معرض خطر بالا را از طریق تحقیقات دنباله دار، کارهای آموزشی و هشیار نمودن عموم مردم مشخص می کنند حمایت کنید. با وجودیکه ما اثرات BLL پایین را بر سلامتی انسان نمی دانیم ، با کاهش مقدار محیطی و مواجهه انسان با سرب ، B.L.L و خطر عوارض آن بر انسان کاهش پیدا می کند. سطوح سرب در محیط زیست اطراف ما در حال کاهش است . در آینده ما باید در زمان مناسب برای کاهش BLL اقدام کنیم .

در نهایت ، از نقطه نظر وسیع تر در بهداشت عمومی ، باید برای افرادی از جامعه که بیشتر در معرض سرب هستند این خطر را کاهش دهیم و همزمان دورنمای سایر خطرات شناخته شده محیط زیستی سلامتی که نیاز به توجه معادل یا بیشتر دارد را تشخیص دهیم .

● اما مطالبی پیرامون غذاهای آماده و فراوری شده

این دسته مواد غذائی عبارتند از انواع شکلات، پفک ،بیسگوئیت، پاستیلهای رنگی، نوشابه ها، فراورده های گوشتی غیر استاندارد و بیش از اندازه و انواع فست فود ها به علت بار آلودگی بالای آنها و همچنین به علت چربی بیش از اندازه آنها.

علت اینکه کاهش هوش را به زیاده روی در مصرف این دسته از مواد غذائی نسبت می دهند دور از انتظار نیست چرا که وقتی با نگاه موشکافانه به این دسته از غذا ها نگاه می کنیم مشخص می شود به علت وجود مواد نگهدارنده و انواع رنگها که از طریق خوردن زیاد این دسته از مواد غذائی به بدن کودک انتقال می یابد ، جذب یک سری از ریز مغذی ها مختل یا کاهش می یابد. از طرفی این دسته از مواد غذائی بیشتر دارای کالری هستند تا پروتئین و باعث افزایش وزن کودک نیز خواهند شد که خود با افزایش بافت چربی در اطراف اندامهای بدن بخصوص رگها و موئی رگهایی که وظیفه تامین خون واکسیژن بافتها ها را بر عهده دارندمی شوند .

بیشتر این کودکان بخشی از غذای خود را با خوردن این مواد غذائی بی ارزش تامین می کنند و به علت کاهش ریز مغذی ها دچار یک سیکل منفی در اشتها نسبت به دریافت دیگر مواد غذائی خواهندشد. بیشتر والدین در هنگام درخواست کودک خود دقت لازم در نداشته و بلافاصله با درخواست کودک موافقت می کنند.

من با خوردن مواد غذائی ذکر شده در بالا مخالف نیستم ، اگر زمان و مقدار مصرف این دسته از غذا ها رعایت شوند مشکلی پیش نخواهدآمد.



حمیدرضا طغیانی خوراسگانی [ کارشناس تغذیه ]     
پزشک آنلاین ( www.pezeshkonline.ir )