جهش تولید | دوشنبه، ۱۸ اسفند ۱۳۹۹

دنگ ( هاون چوبی ) - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

دنگ ( هاون چوبی )

Loading the player...

دنگ وسیله ای چوبی است مشابه آسیاب دستی و از تنه درختی از قبیل : گردو ، شرم و اقاقیا ساخته می شود .نجار یک تنه درخت را در ابعاد طول ( 3متر ) ، عرض ( 1متر 9 وضخامت ( 5متر )انتخاب کرده و نیم متر از وسط عرض چوب را با تیشه می تراشد ودر حدود 40 الی 0 سانت آن را گو می کند .وقتی کار ساخت «دنگ » به پایان رسید ، دو عدد چوب به طول 50 الی 60 سانتی متر و ضخامت 3 متر را به گونه ای گرز مانند تراشیده که بهنام جنگسه ( دسته هاون ) معروف است .زبان کومله وحومه هر وقت می خواهند نان برنجی ونان خلفه درست کنند ، قبلاً مقداری برنج را به مدت چند ساعت خیس کرده وبعد از آن برنج خیس شده را در دنگ ریخته وتوسط سکک یا دو نفر یا جنگسه برنج را 3الی 4مرحله می کوبد ودر هر مرحله برنج خرد شده را الک می کنند وارد آن را می گیرند سپس بقیه خرده برنج ها را در دنگ می ریزند و می کوبند تا در آخرین مرحله ، تمام برنج تبدیل به آرد شود .

در شالیکاری ، ترانه های خاصی نیز خوانده می شود وقتی انسان از بام تا شام آواز ونغمه سرایی بلبلان ودیگر پرندگان گوناگون ونیز صدای شرشر باران خطه سرسبز گیلان را می شوند ، ناخودآگاه به وجد می آید و احساس لطیف خوش آیندی پیدا می کند .

در کار طاقت فرسای شالیزار ، ترانه هایی سرشار از عواطف رویایی همراه با شور عاشانه توسط زنان شالی کار به طور دسته جمعی یا تکخوان ، خوانده می شود .این ترانه ها که از نیاکان به ما رسیده است ، از دیرباز در بین شالیکاران خوانده می شده که اکنون بنابه وظیفه ملی ، جهت شناخت وثبت آنها برای نسل امروز ونسل های بعدی به تحریر در می آید .

در گیلان نوعی خوراک با خوشه نو رس آماده می شود که به آن جوکول می گویند بدین صورت که خوشه نورسی از ورزاکی  را می کنند وبعد از تمیز کردن وشستن ، در دیگ می ریزند وچند لیوان اب ، نمک و دو یه قاشق روغن حیوانی به آن می افزایند وروی اجاق می گذارند تا پخته شود آنگاه آن را در میان نمکیار ( ظرف سفالی و گود که برای ساییدن گردو ، درار و غیره است ) می ریزند ، گردوی ساییده شده وفلفل سیاه را به آن افزوده وبعد از هم زدن آن را می خورند.

نوع: توليد ويژه صوتی

موضوع :اطلاعات عمومی

کاری از :پوران حاجتی