دریای خَزَر - show-content
نمایشگر دسته ای مطالب
دریای خَزَر
دریای خَزَر
دریای خَزَر
استان: گيلان
شهر: استان گيلان
نام مکان: دریای خَزَر
آدرس:
نوع مکان: تاریخی
تاريخچه:
نامهای گوناگون و گستره استعمال آنها
به دلایل مختلف تا به اکنون نامهای متفاوتی در زبانهای مختلف بهروی این دریا گذارده شدهاست.
دریای کاسپین: این نام در بسیاری از زبانهای جهان برای اشاره به این دریاچه بهکار میرود. کاسپین خود از نام قوم سفید پوست[نیاز به ذکر منبع] کاسپی گرفته شدهاست که در کرانههای باختری تا جنوب باختری آن ساکن بودهاند و میباشند و نامهای کاشان و قزوین[نیاز به ذکر منبع] موید این موضوع است.
کاسها، مادر اقوام فعلی ساکن در حاشیه جنوبی دریای کاسپین هستند[نیاز به ذکر منبع]. کاسپین نام جهانی و باستانی دریای کاسپین است.[نیاز به ذکر منبع]
دریای مازندران: در اسنادی که در مؤسسات معتبر روسیه است آمده که نوجین زیس برای روسها اولین بار آن را در قرن دوازدهم ثبت نموده و ذکر کرده که ایرانیان آن را قرنها دریای تبرستان میخواندند[نیاز به ذکر منبع] ولی چون واژه مازندران میان بومیان تبرستان جایگزین گشته، آن را دریای مازندران میخوانند (منبع: سفرنامه ملنگوف روسی)، همچنین در میان دانشمندان اسلامی دریای مازندران بروی نقشهها ثبت میگشته (منبع: دایرة المعارف فارسی استاد مصاحب)، گذشته از آن نام دریای تبرستان به دلیل مجاورت دولت تبرستان به آن بودهاست، از طرفی هیرکانیا که در منابع یونانی و لاتین (Hyrcania Maro) آمده (منبع: هرودوت)، و نامهای جرجان، ساری، خراسان، گیلان که زمانی بروی این دریا بودهاست، همگی به مناطقی از تبرستان باستانی (که مازندران امروزی باقیمانده آن است) برمی گردد. (منبع: مازندران و استرآباد، نوشته علی یوسفی نیا)
دریای خزر: نام قومی وحشی (منبع: فرهنگ فارسی عمید) ستیزه جو و غیر ایرانی [۱] که در بین شمال غربی دریا و دریای سیاه سکونت داشتند و به دین یهودیت گرویده بودند. بنای استحکامات بزرگی چون شهر در بند یا (باب الابواب) در شمال قفقاز در عهد ساسانیان ، که برای جلوگیری از تجاوزگریها و ویرانگریهای خزران صورت گرفت، هنوز پا برجاست. رواج امروزی دریای خزر به طور کلی به زمان اشغالگری روسها در دوره قاجاریه [۲] و کوتاه سازی دست ایرانیان [۳] از این دریا برمی گردد. (منبع: کتابخانه دیجیتالی دید) همچنین رواج اصطلاح خز زبه معنی جوات همان خلاصه واژه خزر می باشد.
دریای قزوین: که این نام عربی شده نام باستانی آن کاسپیَن می باشد. این نام امروزه از سوی کشورهای عربی به شکل بحر القزوین استفاده میشود.
دریای هیرکانی: امروزه استعمال نمیشود.
دریای آبسکون: امروزه استعمال نمیشود.
دریای تبرستان: امروزه استعمال نمیشود.
دریای ساری: امروزه استعمال نمیشود.