جهش تولید | یک‌شنبه، ۱۱ آبان ۱۳۹۹

خوراکی رژیمی، ویژه‌ی مبتلایان به زخم معده - show-content

 

 

نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

خوراکی رژیمی، ویژه‌ی مبتلایان به زخم معده

خوراکی رژیمی، ویژه‌ی مبتلایان به زخم معده


اگر چه عوامل غذایی اعم از مصرف غذاهای تند، پرادویه و نیز ترشیجات حاوی اسید علت ابتلا به زخم پپتیک نیستند، ولی عوامل غذایی و استفاده از غذاهای ناسالم، روند این بیماری را تشدید می‌نمایند.

 


در حالت طبیعی مخاط معده و دئودنوم بنا به دلایلی مانند وجود ترشحات موکوس و تولید بی‌کربنات از ترشحات اسید معده و پپسین محافظت می‌شوند. اولسر یا زخم پپتیک در اثر از بین رفتن این مکانیسم‌های محافظتی در مخاط معده یا دئودنوم ایجاد می‌شود. دلایل اصلی اولسر پپتیک عبارتند از: عفونت توسط باکتری هلیکوباکترپیلوری، مصرف آسپرین و سایر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و استرس (به طور مثال ناشی از سوختگی شدید، آسیب، جراحی، شوک عصبی، نارسایی کلیوی و پرتو درمانی).

 

علائم و عوامل:

درد معده از علائم اولسر در ناحیه معده و دئودنوم است، اما علائمی نظیر نداشتن اشتها، کاهش وزن، حالت تهوع و استفراغ و ترش کردن بیشتر ناشی از اولسر در ناحیه معده است.

توصیه‌های غذایی مناسب افراد مبتلا به زخم پپتیک:

* تعداد وعده‌های غذایی را افزایش و حجم آن‌ها را کاهش دهید.

* آهسته خوردن غذا و جویدن کامل آن نیز می‌تواند بسیار کارساز باشد.

* از مصرف حجم زیاد غذا به ویژه قبل از خواب پرهیز کنید.

* مصرف جو و هویج در صورت تحمل می‌تواند بسیار موثر باشد.

* سعی کنید بیشتر از سبزیجات با برگ‌های سبز تیره استفاده کنید.

* از مصرف غذاهای مختلف در کنار هم خودداری کنید.

* مصرف مکمل‌های گروه B نیز می‌تواند بسیار موثر باشد.

* در حد امکان از مصرف نان‌های سفید پرهیز کنید.

* کشیدن سیگار نیز می‌تواند بر روند درمان شما تأثیر سوء بگذارد.

* سعی کنید مصرف سبزیجات خود را به ویژه پس از درمان اولسر افزایش دهید.

* مصرف لبنیات پروبیوتیک به ویژه ماست می‌تواند بسیار کارساز باشد، به ویژه در افرادی که علت اصلی بیماری آن‌ها باکتری هلیکوباکترپیلوری می‌باشد.

* سعی کنید وعده‌های غذایی خود را سر ساعت مشخص و به طور منظم میل کنید.

* از گرسنگی‌های طولانی مدت نیز پرهیز نمایید.

 

غذاهای مجاز برای بیماران مبتلا به زخم معده:

* بیماران مبتلا به زخم معده باید میوه‌جات، سبزیجات، غلات کامل و محصولات لبنی و شیر کم چرب یا بدون چربی را به شکل منظم دریافت نمایند.

* مصرف گوشت لخم گاو و گوسفند، گوشت طیور (مرغ و بوقلمون)، انواع ماهی، حبوباتی چون لوبیا، تخم‌مرغ و دانه‌های مغذی نیز در مقادیر معین توصیه می‌شود.

* در بیماران مبتلا به زخم معده استفاده از روغن‌های گیاهی مانند روغن زیتون و کانولا مناسب‌تر است.

* در گروه غذایی لبنیات، مصرف دوغ، شیر، ماست و پنیر بدون چربی یا کم‌چرب، شیر سویا، شیر خشک و بستنی کم چرب و میوه‌ای در بیماران مبتلا به زخم معده مجاز است.

در گروه غذایی لبنیات، مصرف دوغ، شیر، ماست و پنیر بدون چربی یا کم‌چرب،

شیر سویا، شیر خشک و بستنی کم چرب و میوه‌ای در بیماران مبتلا به زخم معده

مجاز است

 

* مصرف مواد غذایی پروتئینی کافی جهت دریافت اسیدهای آمینه ضروری برای ساخت بافت‌های آسیب دیده و التیام نهایی زخم معده الزامی است.

* رژیم غذایی پرفیبر نیز می‌تواند سبب کاهش گسترش زخم معده گردد. مواد غذایی حاوی فیبرهای محلول (مانند جو، جو دو سر، حبوبات، میوه‌جات و سبزیجات خاص) سبب کاهش پیشرفت زخم می‌شوند.

 

غذاهای ممنوع در بیماران مبتلا به زخم معده:

* گوشت و ماهی دودی و نمک سود شده

* انواع شور و آجیل‌های پرنمک

* نوشیدنی‌های گازدار

* فست‌فودها (غذاهای آماده)

* چای و قهوه

* چربی زیاد و غذاهای سرخ شده

* الکل

* کنسروها

* سیر و پیاز

* ادویه‌جات به ویژه ادویه‌جات تندی مثل فلفل

* انواع سس‌ها

 

************

روش تهیه خوراک مرغ و سبزیجات

مواد لازم :

سینه مرغ مکعبی خردکرده           100 گرم                     150 کیلوکالری

آب                                               250 میلی‌لیتر               0 کیلوکالری

روغن زیتون 1 قاشق چای‌خوری      45 کیلوکالری

کدوی خردکرده                             50 گرم                         10 کیلوکالری

هویج خردکرده                              50 گرم                         15 کیلوکالری

سیب‌زمینی خردکرده                    50 گرم                         35 کیلوکالری

 

روش تهیه:

* تکه‌های مرغ را همراه با آب درون قابلمه‌ای بریزید و روی اجاق قرار دهید تا کمی نرم شود.

* حالا روغن زیتون و سبزیجات را به آن بیفزایید تا همه مواد پخته شده و آب خوراک تقریباً نصف شود.

 

نکاتی در مورد این غذا :

* در صورت تحمل (در بیماران حد تحمل متفاوت می‌باشد) می‌توانید در کنار سبزیجات ذکر شده کمی کلم بروکلی نیز اضافه نمایید.

* خوراک فوق را تحت هیچ شرایطی سرخ نکنید و به صورت بخارپز یا آب‌پز مصرف نمایید.

* در کنار این غذا می‌توانید از نان سنگک به جای نان‌های دیگر استفاده نمایید.

* حتماً در کنار غذاهای خود حداقل نصف لیوان ماست کم چرب یا ماست پروبیوتیک نیز استفاده نمایید.

بخش تغذیه و آشپزی تبیان