تمدنهای باستانی گیلان (مارلیک، املش و تالش) - show-content
نمایشگر دسته ای مطالب
تمدنهای باستانی گیلان (مارلیک، املش و تالش)
تمدنهای باستانی گیلان (مارلیک، املش و تالش)
چكيده:
حوزه ی جغرافیایی گیلان از دیرباز محل سکونت اقوام مختلفی بوده است هریک از این اقوام کهن، آثار و بقایایی از تمدن و فرهنگ را به یادگار گذاشتهاند.
در صدر این اقوام و ساکنان گیلان میتوان از اقوام: آماردی و تالش سخن گفت. تالش ها در منابع تاریخی مربوط به دوره باستان، کادوس نام داشتند و نام کنونی تالش در دورهی اسلامی در متون تاریخی متداول و رایج شده است. آماردیها هم نیا و اجداد قوم گیلک به شمار می آمدند که در حواشی رودخانه سفیدرود سکونت داشتند. به جهت سکونت آنان در اطراف این رودخانه، یونانی ها اسم این رودخانه را در منابع خود آماردوس یا آمار درس نوشته اند.
با توجه به اهمیت علم باستانشناسی در بازشناسی هویت تاریخی ملل جهان، نیاز است که در یک تحقیق جامع و مستند سهم و دخالت هریک از اقوام کهن در آفرینش فرهنگ و تمدن شناسایی شود تاکنون پژوهش جامع و همه جانبهای در مورد سه حوزه تمدنی: مارلیک، املش و تالش ارائه نشده است البته این به این معنی نیست که در مورد معرفی این اماکن کهن و آثار قدیمی منابعی به چاپ نرسیده است بلکه علاوه بر گزارش علمی و وجود اطلاعات پراکنده و غیرمتجانس و در بعضی از مواقع هم ناهمگن، ضرورت دارد که در یک تحقیق با ملاحظه روش متناسب تحقیقی، علاوه بر ساماندهی و ایجاد ترتیب علمی در میان نوشته ها و آثار موجود، ناگفته ها و یا کم گفته های این اکتشافات و گزارش های مرتبط با آن، بیشتر مورد توجه قرار گیرد و از انجام فعالیت های تکراری و خسته کننده پرهیز به عمل آید.
محقق: فریدون شایسته
سال:1390