رونق تولید ملی | شنبه، ۱۰ اسفند ۱۳۹۸

آشپزی گالش ها - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

آشپزی گالش ها

Loading the player...

تالش ها و گالش ها دامدارند و کشاورزانشان به کاشت جو و گندم می پردازند ، از این رو تفاوت هایی در رژیم غذایی با افراد ساکن جلگه دارند ، از جمله نان ماده ی اصلی غذای آنهاست نان تا چندی پیش جایگاهی نزد جلگه نشینان نداشت ، در جلگه به طور سنتی تنها نان های درست شده از آرد برنج مصرف می شد .مردم کوهستان از آرد گندم وجو ، نان درست می کنند وآن را در تنوری درکوشه ی خانه می پزند ، در نواحی کوهستانی لبنیات ، آبگوشت (یَخَنی ) وپخت خورش با سبزی های تازه وخشک وقارچ ، اساس فرهنگ غذایی را شکل می دهد ، که از توع وپیچیدگی کمتری نسبت به فرهنگ غذایی جلگه برخوردار است .تفاوت رژیم غذای در گیلان فقط منحصر به کوهستان وجلگه نیست بلکه بین گیلک وتالش دوقوم تاریخی ساکن گیلان ، دریاکناری و جلگه نشینی ، وبیه پیشی وجود دارد ، درباره فرهنگ پخت پلو در بین گیلان باید گفت ، پلو یا به زبان محلی (پلا ) تا چندی پیش ، بیشتر مردم گیلان کته پلو ( دمی پلو ) می خوردند .اخیراً خیلی ها برنج  را آبکش می کنند وبه آن روغن و زغفران می زنند در گذشته زنان خانه دار ، با کمک آفتاب وقت شناسی می کردند ودرمی یافتند که وقت پختن پلو است .کار پختن پلوکاری زنانه محسوب می شد ، از این رو مردان به زنان خود پلاپچ به معنای پزنده پلو وبه اعضای خانواده پلاخور به معنای خورنده پلو می گفتند گیلک ها به پلوی بدون خورش ، خالی پلا یا هیچی پلا می گویند .در گیلان فرهنگ شستن برنج برای پخت روزانه ی آن بدین صورت است که برنج دودی ومعطری را که برای پخت ناهار یا شام در نظر گرفته اند عیار می زنند وسپس با آب سر می شستند ، به آب اول پس از شست برنج خام ، فشکل آب ، می گفتند در کوهستان فشکل آب را به سگ گله ، گاو تازه زا و گوساله می دادم ، در چله گیلان آن را برای درمان کچلی بکار می بردند سپس از حداقلسه بار شستن برنج خام با آب سرد آن را در دیگ مسی سفید شده با قلع می ریختند ، آب باید یک بند انگشت روی برنج را می پوشاند یک قاشق به پشت دیک با انگشت خود که به آب دهان آغشته بود می مالیدند و با جلزو ولز دیگ می فهمیدند که پلو دم کشیده است .در رشت به پلویی که خوب دم نکشیده است «کاله پچ»می گویند.

نوع: توليد ويژه صوتی

موضوع :فرهنگ و آداب و رسوم

کاری از :پوران حاجتی